Andraé var en trendsättare och plogspets

| 9 januari 2015 | 0 Kommentarer

Andrae CrouchNär jag växte upp blev jag utan att veta om det påverkad av Andraé Crouch. Så här i efterhand känns det som att inte en enda gudstjänst gick utan att man sjöng någon av hans sånger. Var det inte stroferna ”För det når mig när jag är i dalen” eller ”han har makt att göra under än i dag” så var det ”Lova Gud, o min själ” eller, kanske mest frekvent, ”Min Gud tillhör äran, för allt som han gjort”.

Andraé Crouch var en gospelsångare men också en lovsångsledare. De två tjänsterna är svåra att hålla isär, tror jag. Jag tänker till exempel på Andraé Crouch & The Disciples skiva ”Live in London” som genomsyras av kärleken till Jesus och lovsången till Gud. I början av inspelningen säger Andraé:

”Jesus lever och han är här i kväll. Vi vet det eftersom vi tog med oss honom hit – men när vi kommit hit så upptäckte vi att han redan var här. Ikväll ska vi inte ha en konsert utan gudstjänst”.

Ja, ”church” var det ord han egentligen använde. Alltså – att hänge sig till Gud i gudstjänst, sång, bön och förkunnelse.

Samma sak såg jag när jag hörde honom på Livets ord i Uppsala 2003.

Tillsammans med svenska gospelkören Solid Gospel gjorde han ett stopp på turnén ”Gospel around the world” och hade bland annat med sig den legendariske trummisen, Bill Maxwell.

Mitt starkaste minne från konserten var inte någon särskild sång utan när Andraé satte sig vid pianot och drog i gång ”church”. Jag minns att musikerna i bandet hade lite svårt att hänga med i var han var på väg så Bill Maxwell steg in och tog över med en virveltrumma och en cymbal. Tillsammans drog Andraé och Bill ner himlen i Livets ords stora kyrksal på ett alldeles speciellt sätt.

Det var som att vi i publiken inte längre var publik till personerna på scenen utan att vi tillsammans var tillbedjare inför Guds tron. Vi var ett ackord, om man så vill. Eller – ”samlade” som det står i svenska översättningen om lärjungarna i Övre salen på den första pingstdagen.

Det är just där lovsångsledaren har sin uppgift. Att samla alla tillsammans, oavsett musikaliska preferenser, åsikter om hur en gudstjänst borde gå till eller teologiska skiljaktigheter.

Inför tronen är vi alla lika och där finns bara jag och Gud. En sångare som klarar av att leda flera tusen personer till den platsen har fått nåd från Gud.

Andraé Crouch var en av de personerna. En trendsättare när det gäller det musikaliska och en plogspets när det gäller den andliga sångaren och musikerns tjänst.

Jag ber till Gud att många, många personer runt om i Sverige och världen ska inspireras av Andraé som gått före och visat på en annan väg än världens väg. Visat på vägen fram till tronen.

Jag vet att åtminstone jag inspireras till nya saker av det arvet.

Taggar: ,

Kategori: Musikbloggen

Samuel Björk

Om författaren ()

Journalist på Världen idag. Uppvuxen med ett ben i journalistiken och det andra i musiken, förutom en del andra mer eller mindre nördiga intressen. Till våren 2014 var jag, tillsammans med min hustru Frida, musikledare i Citykyrkan i Stockholm. Nu jobbar jag deltid som musiklärare på ett gymnasium i Uppsala, också det tillsammans med Frida, och spelar så ofta jag får och kan.

Lämna ett svar